Varená kukuricaRecept

Recept / Varená kukurica

Poviete si: čo sa už len dá vylepšiť na varenej kukurici? Budete prekvapení.

Keď sa povie kukurica, moja prvá asociácia je kúpalisko na Matadorke tak 30 rokov späť. Sobota popoludní, rozpálené, betónové, nepravidelne trávou prerastené dlaždice s kamienkami, zarezávajúce sa do bosých nôh pri každom kroku, veľký hrniec s vriacou vodou, pár mincí v dlani a šóra tak na dvadsať minút. Socík.

Keď sa pred pár dňami len tak znenazdajky na kuchynskej linke zjavila kukurica, už-už som vyťahoval veľký hrniec, no v tej chvíli som si – ani neviem prečo – spomenul na perfektnú knihu od Thomasa Kellera „Under pressure, cooking sous vide“. A bolo rozhodnuté.

Sous vide

Uvariť kukuricu až taká veda nie je. Dokonca sa na prvý pohľad môže zdať, že veľa priestoru na vylepšovanie už ani nie je. Pravda je však iná. Tradične môžete kukuricu grilovať, môžete ju upiecť v alobale, môžete ju uvariť – vo vode, mlieku, dokonca v pare. Môžete debatovať o tom, či tekutinu, v ktorej ju budete variť, osoliť alebo neosoliť a či ju pred varením na chvíľu nenamočiť do vody. Ja som to skúsil inak.

So zeleninou a sous vide to je tak trochu o šťastí. Buď to dopadne veľmi dobre alebo veľmi zle. Pektíny sa rozkladajú pri 84 °C a manévrovacieho priestoru tak veľa nie je. Treba iba skúsiť.

V základnej verzii budete potrebovať mladú, lahôdkovú kukuricu, kus masla a soľ. Výsledok bude skvelý. Kukurica bude žiarivo žltá, voňavá, s jemnou textúrou a prekvapivo chrumkavá. Kukuričná chuť bude oveľa intenzívnejšia ako pri tradičných postupoch.

Ak sa chcete hrať, pridajte do vrecka aromatiku. Úspešne som vyskúšal citrónovú trávu, ktorú iba opláchnite a roztlačte valčekom na cesto. Kukurica bude nádherne voňavá po citrusoch.

Ak sa vám zdá maslo až príliš , nebojte sa a strčte do vrecka celú kukuricu aj so šúpolím. Kukuričná chuť bude ešte intenzívnejšia. Osolíte pred servírovaním.

Suroviny

Klasy kukurice % 3 ks
Maslo 100% 50 g
Soľ 30% 15 g

Nástroje

  • Váha
  • Sous-vide varič
  • Vákuová balička

Čas

Aktívny:
5 min.
Neaktívny:
30 min.

Výťažnosť

≈ 2 porcie

Recept / Varená kukurica / Pracovný postup

1Pripravte kukuricu

Klasy kukurice 3 ks
Maslo 50 g
Soľ 15 g

Klasy kukurice zbavte šúpolia. Vložte zmäknuté maslo a soľ do menšej nádoby a dobre premiešajte. Pripravenou zmesou rovnomerne potrite kukuričné klasy.

Recept / Varená kukurica / Pracovný postup / Pripravte kukuricu

2Zabaľte

Kukuričné klasy vložte do vrecka na varenie a vákuovo zabaľte. Podtlak vo vrecku zintenzívni farbu. Voliteľne môžete pridať aromatiku podľa vašich chuťových preferencií. Odporúčam vyskúšať citrónovú trávu, listy kafírovej limety, koriander, cesnak alebo chilli. Pri varení dbajte na to, aby bolo celé vrecko ponorené vo vode. Použite kancelársky klip a vrecko prípadne zaťažte.

Recept / Varená kukurica / Pracovný postup / Zabaľte

3Varte

Kukuričné klasy varte 30 minút pri teplote 84 °C. Po uvarení ihneď servírujte.

Recept / Varená kukurica / Pracovný postup / Varte Recept / Varená kukurica / Pracovný postup / Varte