Trdelník. Čokoláda. Víno.Recept

Je len málo slovenských výrobkov, ktoré sú vo svete tak známe ako skalický trdelník. Je preto veľká škoda, že ho na kartách reštaurácií prakticky nenájdete.
Sú to už tri roky, čo sme s Andrejom Kuláčekom uvarili v Le Club pre pár priateľov 10-chodové tastingové menu. S odstupom času môžem povedať, že to bol ten deň, keď sa to vo mne „zlomilo“. Andrej je veľmi talentovaný a trpezlivý. Má cit pre plating a neuveriteľne veľa nápadov. Pochodil svet a varil vo viacerých michelinských reštauráciách. Úprimne sa vždy teším, keď ma pozve na návštevu. Tentokrát som sa išiel pozrieť na Liptov, kde vedie reštauráciu v novootvorenom rekreačnom stredisku Marína Liptov, pár minút cesty autom od Ružomberka v dedinke Bobrovník.
Pri vode, na skok do lesa
Andrej rád varí z neprémiových, málo vyhľadávaných surovín, kladie dôraz na sezónnosť a rešpektuje lokálnych dodávateľov. V kuchyni mi doslova až pod nos strčil dva neskutočne dobré syry z lokálnej farmy – Pravnáč a Baranec. Ak ste o nich nikdy nepočuli, je to úplne v poriadku. Svoje názvy im prepožičali kopce v okolí. Vo chvíli, keď som si obliekal zásteru, Andrej zmizol. Keď sa ani nie o 10 minút vrátil, držal v jednej ruke čerstvo odtrhnuté ihličie borovice, v tej druhej listy rebríčka obyčajného (myší chvost, Achilea milefolium) a kvety. Toto je sen v priamom prenose.

Andrej na privítanie pripravil tastingové menu. Bolo skvelé. Najviac ma však prekvapil, keď ako dezert podával trdelník. Úprimne, hneď po prvom súste mi bolo jasné, čo si od Andreja tentokrát odnesiem. Na vysvetlenie – Liptov nie je Skalica, je ale plný turistov, a preto je skvelé, keď im ponúkneme niečo slovenské.
Trdelník
Výroba trdelníka má dlhú tradíciu. Podľa legendy recept na jeho výrobu do Skalice priniesol na prelome 18. a 19. storočia osobný kuchár maďarského generála vo výslužbe Jozefa Gvadányiho. Prvé zachované písomné zmienky pochádzajú od básnika a profesora skalického gymnázia Gyulu Juhásza. V súčasnosti je trdelník synonymom Skalice. Ako vôbec prvý získal v roku 2007 ochranné zemepisné označenie registrované Európskou komisiou.
Skaličania sú na svoj „ďalekohľad“ z kysnutého cesta posypaný vlašskými orechmi právom hrdí. Pri rozsiahlej rekonštrukcii komplexu františkánskych stavieb oživili tradíciu výroby trdelníka pôvodnými postupmi na drevenom trdle a otvorenom ohni v tzv. čiernej kuchyni. Okrem toho už od roku 2002 tradične otvárajú letnú turistickú sezónu jednodňovým festivalom Trdlofest.
Trdelník, aj keď nie ten originálny, skalický, nájdete v rôznych viac či menej podarených úpravách aj vo svete. Napríklad v Česku ho kúpite na ulici v stánku plnený zmrzlinou a šľahačkou.
Andrejova úprava je však skvelá. Ak budete na Liptove, určite sa zastavte u Andreja, trdelník nájdete na karte.

Suroviny
Červené víno | 100% | 1000 g |
---|---|---|
Badián | 0.7% | 7 g |
Červené korenie | 1% | 10 g |
Škorica (celá) | 1% | 10 g |
Agar Agar | 0.8% | 8 g |
Cukor | - | na dochutenie |
Tmavá čokoláda (min. 70 %) | 15% | 150 g |
Vaječný žĺtok | 11% | 110 g |
Vaječný bielok | 10% | 100 g |
Smotana (min. 30 %) | 5% | 50 g |
Pomaranč | - | 1 ks |
Lesný med | 10% | 100 g |
Ihličie z borovice | 5% | 50 g |
Lieskové orechy | 15% | 150 g |
Voda | 15% | 150 g |
Cukor | 15% | 150 g |
Rastlinný olej | 300% | 3000 g |
Trdelník | - | 1 ks |
Prepustené maslo | 15% | 150 g |
Vanilková zmrzlina | - | podľa potreby |
Jedlé kvety | - | podľa potreby |
Nástroje
- Váha
- Sous-vide varič
- Vákuová balička
- Stolný mixér
- Sifónová fľaša (0,5 l)
- Digitálny teplomer
Čas
- Aktívny:
- 60 min.
- Neaktívny:
- 24 hod.
Výťažnosť
≈ 8 porcie

1Zvarte víno
Červené víno | 1000 g |
---|---|
Badián | 7 g |
Červené korenie | 10 g |
Škorica (celá) | 10 g |
Vo väčšom hrnci priveďte k varu červené víno a aromatiku (červené korenie, aníz, škorica). Varte do okamihu úplného odparenia alkoholu. Zvar bude redukovaný približne o 1/5.
2Dochuťte
Cukor | na dochutenie |
---|
Zvarené víno dochuťte cukrom. Cukor pridávajte postupne. Jeho množstvo je v prevažnej miere závislé od obsahu trieslovín v použitom víne. Zvarené víno by rozhodne nemalo byť sladké. Snažte sa docieliť jemne trpkasto horkú chuť.
3Hydratujte Agar Agar
Agar Agar | 8 g |
---|
Zvarené víno preceďte, metlou vmiešajte Agar Agar, krátko prevarte a rozmixujte. Použite 1 g Agar Agar na každých 100 g zvareného vína.

4Schlaďte
Tekutinu prelejte do dostatočnej veľkej plytkej nádoby a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Po jej dosiahnutí umiestnite nádobu do chladničky.
5Rozmixujte
Vychladnutý gél rozmixujte. Textúru môžete upraviť pridaním malého množstva studenej vody. Gél prelejte do dávkovacej fľaše alebo malého cukrárskeho vrecka a umiestnite do chladničky.
6Pripravte mousse
Tmavá čokoláda (min. 70 %) | 150 g |
---|---|
Vaječný žĺtok | 110 g |
Vaječný bielok | 100 g |
Smotana (min. 30 %) | 50 g |
Do sifónovej fľaše s objemom 0,5 l vložte všetky suroviny. Sifónovú fľašu natlakujte jednou N2O bombičkou a umiestnite na 2 hodiny do sous-vide kúpeľa s teplotou 57 °C. Pred použitím fľašu dôkladne pretrepte.
7Nainfúzujte med
Lesný med | 100 g |
---|---|
Ihličie z borovice | 50 g |
Vo vrecku vákuovo zabaľte med a ihličie. Vrecko s medom varte sous-vide 24 hodín pri teplote 55 °C.

8Pripravte simple sirup
Voda | 150 g |
---|---|
Cukor | 150 g |
V hrnci priveďte k varu vodu a cukor. Varte, až kým sa cukor nerozpustí a tekutina nebude priezračná.
9Pridajte orechy
Lieskové orechy | 150 g |
---|
Do hrnca so simple sirupom pridajte lieskové orechy a varte, až kým sirup nezhustne a neobalí orechy, čo je približne 15 minút.
10Fritujte
Rastlinný olej | 3000 g |
---|
Vo väčšom hrnci zohrejte olej na teplotu 190 °C. Pomocou menšieho sitka zbavte orechy prebytočného sirupu a vložte do hrnca so zohriatym olejom. Fritujte približne 2 – 3 minúty do okamihu dosiahnutia zlatohnedej farby.
11Pripravte pomaranč
Pomaranč | 1 ks |
---|
S pomocou malého noža ošúpte pomaranč a vyfiletujte jednotlivé mesiačiky.
12Opražte trdelník
Trdelník | 1 ks |
---|---|
Prepustené maslo | 150 g |
Trdelník nakrájajte na 2,5 cm hrubé časti, ktoré tesne pred podávaním veľmi krátko opečte na prepustenom masle.
13Servírujte
Vanilková zmrzlina | podľa potreby |
---|---|
Jedlé kvety | podľa potreby |
Použite hlboký tanier. Na dno taniera umiestnite tenkú, kruhovú vrstvu fluid gélu z červeného vína s priemerom o dva centimetre väčším ako je priemer trdelníka. Na vrstve fluid gélu vytvarujte lôžko z čokoládového mousse, do ktorého umiestnite opečený trdelník. Na okraje trdelníka položte tri kúsky pomaranča. Do priestoru medzi kúskami pomaranču umiestnite kopček vanilkovej zmrzliny, ktorý polejte infúzovaným medom. Posypte rozdrvenými karamelizovanými orechmi a dozdobte kvetmi, prípadne lístkami rebríčka obyčajného.