Trdelník. Čokoláda. Víno.Recept

Recept / Trdelník. Čokoláda. Víno.

Je len málo slovenských výrobkov, ktoré sú vo svete tak známe ako skalický trdelník. Je preto veľká škoda, že ho na kartách reštaurácií prakticky nenájdete.

Sú to už tri roky, čo sme s Andrejom Kuláčekom uvarili v Le Club pre pár priateľov 10-chodové tastingové menu. S odstupom času môžem povedať, že to bol ten deň, keď sa to vo mne „zlomilo“. Andrej je veľmi talentovaný a trpezlivý. Má cit pre plating a neuveriteľne veľa nápadov. Pochodil svet a varil vo viacerých michelinských reštauráciách. Úprimne sa vždy teším, keď ma pozve na návštevu. Tentokrát som sa išiel pozrieť na Liptov, kde vedie reštauráciu v novootvorenom rekreačnom stredisku Marína Liptov, pár minút cesty autom od Ružomberka v dedinke Bobrovník.

Pri vode, na skok do lesa

Andrej rád varí z neprémiových, málo vyhľadávaných surovín, kladie dôraz na sezónnosť a rešpektuje lokálnych dodávateľov. V kuchyni mi doslova až pod nos strčil dva neskutočne dobré syry z lokálnej farmy – Pravnáč a Baranec. Ak ste o nich nikdy nepočuli, je to úplne v poriadku. Svoje názvy im prepožičali kopce v okolí. Vo chvíli, keď som si obliekal zásteru, Andrej zmizol. Keď sa ani nie o 10 minút vrátil, držal v jednej ruke čerstvo odtrhnuté ihličie borovice, v tej druhej listy rebríčka obyčajného (myší chvost, Achilea milefolium) a kvety. Toto je sen v priamom prenose.

Recept / Trdelník. Čokoláda. Víno.

Andrej na privítanie pripravil tastingové menu. Bolo skvelé. Najviac ma však prekvapil, keď ako dezert podával trdelník. Úprimne, hneď po prvom súste mi bolo jasné, čo si od Andreja tentokrát odnesiem. Na vysvetlenie – Liptov nie je Skalica, je ale plný turistov, a preto je skvelé, keď im ponúkneme niečo slovenské.

Trdelník

Výroba trdelníka má dlhú tradíciu. Podľa legendy recept na jeho výrobu do Skalice priniesol na prelome 18. a 19. storočia osobný kuchár maďarského generála vo výslužbe Jozefa Gvadányiho. Prvé zachované písomné zmienky pochádzajú od básnika a profesora skalického gymnázia Gyulu Juhásza. V súčasnosti je trdelník synonymom Skalice. Ako vôbec prvý získal v roku 2007 ochranné zemepisné označenie registrované Európskou komisiou.

Skaličania sú na svoj „ďalekohľad“ z kysnutého cesta posypaný vlašskými orechmi právom hrdí. Pri rozsiahlej rekonštrukcii komplexu františkánskych stavieb oživili tradíciu výroby trdelníka pôvodnými postupmi na drevenom trdle a otvorenom ohni v tzv. čiernej kuchyni. Okrem toho už od roku 2002 tradične otvárajú letnú turistickú sezónu jednodňovým festivalom Trdlofest.

Trdelník, aj keď nie ten originálny, skalický, nájdete v rôznych viac či menej podarených úpravách aj vo svete. Napríklad v Česku ho kúpite na ulici v stánku plnený zmrzlinou a šľahačkou.

Andrejova úprava je však skvelá. Ak budete na Liptove, určite sa zastavte u Andreja, trdelník nájdete na karte.

Recept / Trdelník. Čokoláda. Víno.

Suroviny

Červené víno 100% 1000 g
Badián 0.7% 7 g
Červené korenie 1% 10 g
Škorica (celá) 1% 10 g
Agar Agar 0.8% 8 g
Cukor - na dochutenie
Tmavá čokoláda (min. 70 %) 15% 150 g
Vaječný žĺtok 11% 110 g
Vaječný bielok 10% 100 g
Smotana (min. 30 %) 5% 50 g
Pomaranč - 1 ks
Lesný med 10% 100 g
Ihličie z borovice 5% 50 g
Lieskové orechy 15% 150 g
Voda 15% 150 g
Cukor 15% 150 g
Rastlinný olej 300% 3000 g
Trdelník - 1 ks
Prepustené maslo 15% 150 g
Vanilková zmrzlina - podľa potreby
Jedlé kvety Kúpiť - podľa potreby

Nástroje

  • Váha
  • Sous-vide varič
  • Vákuová balička
  • Stolný mixér
  • Sifónová fľaša (0,5 l)
  • Digitálny teplomer

Čas

Aktívny:
60 min.
Neaktívny:
24 hod.

Výťažnosť

≈ 8 porcie

Recept / Trdelník. Čokoláda. Víno. / Pracovný postup

1Zvarte víno

Červené víno 1000 g
Badián 7 g
Červené korenie 10 g
Škorica (celá) 10 g

Vo väčšom hrnci priveďte k varu červené víno a aromatiku (červené korenie, aníz, škorica). Varte do okamihu úplného odparenia alkoholu. Zvar bude redukovaný približne o 1/5.

2Dochuťte

Cukor na dochutenie

Zvarené víno dochuťte cukrom. Cukor pridávajte postupne. Jeho množstvo je v prevažnej miere závislé od obsahu trieslovín v použitom víne. Zvarené víno by rozhodne nemalo byť sladké. Snažte sa docieliť jemne trpkasto horkú chuť.

3Hydratujte Agar Agar

Agar Agar 8 g

Zvarené víno preceďte, metlou vmiešajte Agar Agar, krátko prevarte a rozmixujte. Použite 1 g Agar Agar na každých 100 g zvareného vína.

Recept / Trdelník. Čokoláda. Víno. / Pracovný postup / Hydratujte Agar Agar

4Schlaďte

Tekutinu prelejte do dostatočnej veľkej plytkej nádoby a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Po jej dosiahnutí umiestnite nádobu do chladničky.

5Rozmixujte

Vychladnutý gél rozmixujte. Textúru môžete upraviť pridaním malého množstva studenej vody. Gél prelejte do dávkovacej fľaše alebo malého cukrárskeho vrecka a umiestnite do chladničky.

6Pripravte mousse

Tmavá čokoláda (min. 70 %) 150 g
Vaječný žĺtok 110 g
Vaječný bielok 100 g
Smotana (min. 30 %) 50 g

Do sifónovej fľaše s objemom 0,5 l vložte všetky suroviny. Sifónovú fľašu natlakujte jednou N2O bombičkou a umiestnite na 2 hodiny do sous-vide kúpeľa s teplotou 57 °C. Pred použitím fľašu dôkladne pretrepte.

7Nainfúzujte med

Lesný med 100 g
Ihličie z borovice 50 g

Vo vrecku vákuovo zabaľte med a ihličie. Vrecko s medom varte sous-vide 24 hodín pri teplote 55 °C.

Recept / Trdelník. Čokoláda. Víno. / Pracovný postup / Nainfúzujte med

8Pripravte simple sirup

Voda 150 g
Cukor 150 g

V hrnci priveďte k varu vodu a cukor. Varte, až kým sa cukor nerozpustí a tekutina nebude priezračná.

9Pridajte orechy

Lieskové orechy 150 g

Do hrnca so simple sirupom pridajte lieskové orechy a varte, až kým sirup nezhustne a neobalí orechy, čo je približne 15 minút.

10Fritujte

Rastlinný olej 3000 g

Vo väčšom hrnci zohrejte olej na teplotu 190 °C. Pomocou menšieho sitka zbavte orechy prebytočného sirupu a vložte do hrnca so zohriatym olejom. Fritujte približne 2 – 3 minúty do okamihu dosiahnutia zlatohnedej farby.

11Pripravte pomaranč

Pomaranč 1 ks

S pomocou malého noža ošúpte pomaranč a vyfiletujte jednotlivé mesiačiky.

12Opražte trdelník

Trdelník 1 ks
Prepustené maslo 150 g

Trdelník nakrájajte na 2,5 cm hrubé časti, ktoré tesne pred podávaním veľmi krátko opečte na prepustenom masle.

13Servírujte

Vanilková zmrzlina podľa potreby
Jedlé kvety podľa potreby

Použite hlboký tanier. Na dno taniera umiestnite tenkú, kruhovú vrstvu fluid gélu z červeného vína s priemerom o dva centimetre väčším ako je priemer trdelníka. Na vrstve fluid gélu vytvarujte lôžko z čokoládového mousse, do ktorého umiestnite opečený trdelník. Na okraje trdelníka položte tri kúsky pomaranča. Do priestoru medzi kúskami pomaranču umiestnite kopček vanilkovej zmrzliny, ktorý polejte infúzovaným medom. Posypte rozdrvenými karamelizovanými orechmi a dozdobte kvetmi, prípadne lístkami rebríčka obyčajného.