Pour les femmesRecept

Recept / Pour les femmes

Hodvábne jemný, tajomne nežný a rafinovane ženský.

Presne taký je – Pour les femmes. Názov som si však vymyslel. Tak trochu technokratický originál ani len z malej časti nevystihuje jeho výnimočnosť. Už len pre ten príbeh. Príbeh krásnej Yang Kuei-feh – konkubíny cisára Hsuana Tsunga z dynastie T’ang; po nej je pomenovaný likér, ktorý je jeho neodmysliteľnou súčasťou.

Iasai sour

Tak znie originálny názov. A tým hovorí všetko. Pri jednej z posledných návštev som neodolal a poprosil som o recept. Iasai je v Bratislave výnimočné miesto. Presne to miesto, kam sa oplatí ísť na večeru. Tá partička zapálených ľudí to robí naozaj dobre. Nie vždy sa všetko podarí, ale je to jedna z najlepších reštaurácií v Bratislave. O to viac som bol prekvapený, že dokážu ponúknuť nielen dobré jedlo ale nemalé úsilie venujú aj baru. Iasai sour je toho príkladom. Oproti originálu som recept doplnil o pár kvapiek esencie z bulharskej ruže, ktorá ešte viac dotvorí zážitok a podporí komplexnosť.

Kwai Feh Lychee

Tento likér je svojim spôsobom výnimočný. Chuťovo plný, sladký, a zároveň trochu kyslý. Pritom zamatovo jemný. Budete prekvapení malinovými tónmi s náznakom pomaranču a ruže. Je škoda, že sa s ním v baroch bežne nestretnete. Je naozaj dobre kombinovateľný. Okrem ruže funguje dobre s kokosom, mätou alebo brusnicami.

Suroviny

Gin Beefeater % 4 cl
Likér Kwai Feh Lychee % 2.5 cl
Sirup Monin Rose % 2 cl
Citrónová šťava % 2 cl
Vaječný bielok % 1 ks
La Vie en Rose, drops % 2 kvapka
Ľad % podľa potreby
Sušené kvety % podľa potreby

Nástroje

  • Jigger
  • Boston shaker
  • Hawthorne strainer

Čas

Aktívny:
5 min.
Neaktívny:
-

Výťažnosť

≈ 1 porcie

1Príprava

Gin Beefeater 4 cl
Likér Kwai Feh Lychee 2.5 cl
Sirup Monin Rose 2 cl
Citrónová šťava 2 cl
Vaječný bielok 1 ks
La Vie en Rose, drops 2 kvapka
Ľad podľa potreby

Do veľkého tinu vlejte všetky ingrediencie okrem vaječného bielka. Ten vlejte do malého tinu. Prešejkujte do okamihu, kedy pocitovo ucítite v šejkri penu; odhadom zhruba 20 – 30 sekúnd. Otvorte šejker, vložte niekoľko kociek ľadu a šejkujte o pár sekúnd dlhšie od okamihu, kedy sa vytvorí na šejkri námraza. Rovnako odhadom 20 – 30 sekúnd.

2Podávajte

Sušené kvety podľa potreby

Nápoj prelejte cez sitko do pohára. Použite klasický kokteilový, martini alebo coupe pohár. Ozdobte sušenými kvetmi.