Karamelizované orechyRecept
Aj orechy môžu byť sexi! Za necelú polhodinu ich zmeníte na nepoznanie!
Kto by ich nemiloval? Keď som ich pripravoval prvýkrát, strávil som v kuchyni celé popoludnie. Chce to trochu cviku, zručnosti a je v tom malý fígeľ. Sú perfektné do letných, veselých šalátov, k syru a vínu na piatkový večer alebo len tak na utorkové popoludnie, keď budete mať chuť na niečo sladké a budete potrebovať pri počítači doplniť energiu.
V čom je ten fígeľ?
V cukre, ktorý použijete. V tom práškovom, ktorý kúpite v obchode, nájdete okrem cukru aj protihrudkujúcu látku. Obvykle zemiakový škrob. A ten robí pri fritovaní neplechu – na orechoch vytvorí malé, nepravidelné, „chrumkavé“ a najmä nepekné obrazce. Riešenie je pritom veľmi jednoduché. Použijeme krupicový cukor, ktorý pomelieme. V kuchyni na to používam mlynček na kávu (Bosch MKM 6003). Rovnaký mlynček môžete použiť aj na mletie korenia a všetkého možného aj nemožného. Oproti špecializovaným mlynčekom na korenie je neporovnateľne lacnejší a dosiahnete s ním prakticky rovnaké výsledky. Na druhej strane je niekedy naozaj výzvou ho umyť. V takomto prípade sa mi osvedčilo ešte pred umývaním pomlieť v ňom ryžu.
Suroviny
Vlašské orechy | 100% | 200 g |
---|---|---|
Biely cukor, krupicový | 40% | 80 g |
Olej | 2000% | 4000 g |
Nástroje
- Váha
- Digitálny teplomer
- Mlynček na korenie
Čas
- Aktívny:
- 25 min.
Výťažnosť
≈ 200 g
1Pomeľte cukor
Biely cukor, krupicový | 200 g |
---|
V mlynčeku pomeľte cukor.
2Zohrejte olej
Olej | 4000 g |
---|
V hrnci s objemom väčším než 8 litrov zohrejte olej na teplotu 170° C. Použite olej s vysokým bodom zadymenia (teplota rozkladu, v angličtine označovaný ako smoke point).
3Blanšírujte
Vlašské orechy | 200 g |
---|
V dostatočne veľkom hrnci priveďte vodu k varu a osoľte ju. Koncentráciu soli odporúčam v rozmedzí 1 – 2 % (10 – 20 g soli na každých 1000 g vody).
Orechy blanšírujte 60 – 90 sekúnd, sceďte, nechajte chvíľu vychladnúť a „odkvapkať” na kuchynskej utierke. Orechy nesmú príliš vyschnúť.
V prípade, ak pri blanšírovaní klesne teplota vody do takej miery, že prestane vrieť, použili ste príliš málo vody.
4Obaľte orechy
Pomletý biely cukor (krok 1) | 80 g |
---|---|
Blanšírovené vlašské orechy (krok 3) | 200 g |
Cukor spoločne s blanšírovanými orechmi vsypte do uzatvárateľnej plastovej nádoby. Nádobu uzavrite a zatraste ňou tak, aby pomletý cukor obalil vychladnuté, ale ešte stále dostatočne vlhké orechy.
Orechy presypte do sitka a jemne odstráňte prebytočný cukor.
5Fritujte
Orechy fritujte v oleji s teplotou 170 – 180° C približne 5 minút do okamihu, kým na nich cukor nevytvorí tmavú, lesklú vrstvu karamelu. Počas fritovania orechy miešajte. Orechy, ktoré klesnú na dno, sa zvyknú po okrajoch pripáliť.
Orechy po fritovaní oddeľte a nechajte vychladnúť na kovovej mriežke.
Pri fritovaní sa do oleja z orechov uvoľní malé množstvo cukru, ktorý skaramelizuje. Kvapôčky karamelu majú tendenciu prepaľovať sa a horknúť. Preto v prípade, ak budete pripravovať väčšie množstvo orechov, po každom cykle fritovania olej preceďte a prípadne doplňte. Hrniec, v ktorom fritujete, naplňte olejom najviac do polovice. V prvých sekundách po vložení orechov by totiž mohol olej „vykypieť“.