Domáca BBQ omáčkaRecept
Hovorí sa, že dobrého kuchára poznáte podľa omáčky. Je to pravda.
O histórií barbecue by sa dala napísať kniha. A nielen jedna. Bolo by to však zbytočné. Steven Raichlen, americký odborník na grilovanie, ich napísal hneď niekoľko. Určite si preklikajte jeho webovú stránku, na ktorej nájdete veľa inšpirácie a klasických receptov. Za zmienku stojí aj jeho – dnes už v podstate kultová – kniha o barbecue The Barbecue! Bible, ktorej predal takmer milión výtlačkov.
Môj recept na barbecue omáčku je adaptáciou verzie od Hestona Blumenthala, ktorá ma zaujala použitím redukovaného vývaru namiesto ovocnej šťavy, resp. Coca-Coly. Oproti originálu som mierne upravil množstvo jednotlivých surovín, doplnil cesnakový prášok, MSG a tekutý dym. Vo finále vznikla BBQ omáčka, ktorá si zaslúži prívlastok „domáca“. Vyskúšajte, nebudete banovať.
Sponzorom receptu je The CUT Aupark – rozmaznané kúsky mäsa v štýle street food deli. Bratislavský „Meating point“ pre všetkých Mäsožrútov a Dobrožrútov sa chystá pre vás.
Suroviny
Asi ste si všimli, že tento recept je odlišný. V zozname surovín odporúčam konkrétne výrobky. Nie je to náhoda; v tomto prípade je to dôležité.
Základom omáčky je kečup. Ak je základ zlý, výsledok nemôže byť dobrý. Použite klasický kečup Heinz, niekedy označovaný aj ako „jemný“. Ocot by mal byť ryžový. Jeho špecifická chuť dodáva omáčke nádych exotiky. S jeho dostupnosťou to dnes už nie je také zlé. S hubovým kečupom to bude v našich končinách už ťažšie. Ak ho vynecháte, nič strašné sa nestane. Omáčka stratí malý kúsok na svojej komplexnosti, no výsledok bude aj tak vynikajúci. S worčestrovou omáčkou je to iné. Worčestrová omáčka musí byť vyrobená z ančovičiek, preto zabudnite na Vitanu. Vážne. A pozrite si zloženie. Sézamový olej je rovnako dôležitý. V obchodoch s ázijskými potravinami nájdete hneď niekoľko druhov. Osobne preferujem jemnú verziu od francúzskeho výrobcu Terre Exotique. To, či použijete MSG, je len na vašom rozhodnutí. Osobne si myslím, že kus umami si naša BBQ omáčka rozhodne zaslúži. S tabascom môžete experimentovať. Je veľa druhov, viac či menej pálivých. V tomto recepte som použil „červenú“ verziu. V prípade, ak použijete cesnakový prášok od iného výrobcu, je možné, že budete musieť upraviť jeho množstvo. Prípadne si ho môžete vyrobiť, nie je to nič komplikované. Pri kajenskom korení by ste nemali natrafiť na problém. Vyvarujte sa však dva roky otvoreným vreckám zo špajzy. V prípade tekutého dymu som sa stretol už s kde čím. Kvalita je pri rôznych výrobcoch diametrálne odlišná. Stubb’s je overená klasika. Vyskúšajte, otestujte a prípadne upravte množstvo. Ak budete potrebovať poradiť, kde čo nakúpiť, budem rád, ak mi napíšete a pokiaľ budem vedieť, poradím.
Suroviny
Kurací vývar | 100% | 500 g |
---|---|---|
Kečup (HEINZ) | 40% | 200 g |
Biely cukor, múčka | 20% | 100 g |
Ryžový ocot z hnedej ryže (DAESANG) | 20% | 100 g |
Hubový kečup (Geo Watkins) | 2.8% | 14 g |
Worčestrová omáčka (Lea & Perrins) | 2.6% | 13 g |
Sézamový olej (Terre Exotique) | 2.2% | 11 g |
MSG | 1.2% | 6 g |
Tabasco (McIlhenny Company) | 0.4% | 2 g |
Cesnakový prášok (JUST INGREDIENTS) | 0.36% | 1.8 g |
Kajenské korenie (Sacré Francais) | 0.24% | 1.2 g |
Tekutý dym - orech (Stubb's) | 0.2% | 1 g |
Nástroje
- Váha
Čas
- Aktívny:
- 25 min.
Výťažnosť
≈ 620 g
1Zredukujte vývar
Kurací vývar | 500 g |
---|
Kurací vývar vlejte do hrnca, priveďte k varu a zredukujte na polovicu. Vývar redukujte pomaly a na miernom ohni tak, aby sa nepálil na stenách hrnca.
2Pripravte karamel
Biely cukor, múčka | 100 g |
---|---|
Ryžový ocot z hnedej ryže (DAESANG) | 100 g |
Zredukovaný kurací vývar (krok 1) | 250 g |
Cukor vsypte do rajnice a za stáleho miešania zahrievajte na miernom ohni. V okamihu, keď z cukru vznikne tmavý karamel, postupne po malých častiach prilejte ocot. Karamel môže čiastočne stvrdnúť; je to v poriadku. Varte do okamihu, kým sa úplne nerozpustí.
K rozpustenému karamelu vlejte teplý, zredukovaný vývar a opäť priveďte k varu.
3Redukujte
Kečup (HEINZ) | 200 g |
---|---|
Hubový kečup (Geo Watkins) | 14 g |
Worčestrová omáčka (Lea & Perrins) | 13 g |
Sézamový olej (Terre Exotique) | 11 g |
MSG | 6 g |
Tabasco (McIlhenny Company) | 2 g |
Cesnakový prášok (JUST INGREDIENTS) | 1.8 g |
Kajenské korenie (Sacré Francais) | 1.2 g |
Tekutý dym - orech (Stubb's) | 1 g |
Do rajnice vmiešajte zvyšné suroviny a redukujte do okamihu dosiahnutia požadovanej textúry. Môžete použiť jednoduchý test s polievkovou lyžicou. Textúra je správna v okamihu, keď omáčka „obalí“ konkávnu stranu lyžice.
Referencie
- Heston's Barbecue chicken wings [online]. <http://www.waitrose.com/home/tv/heston_blumenthal/heston_s_barbecue_chicken_wings.html>