COVID-19 a bezpečnosť take-awayTechnológia

Článok / COVID-19 a bezpečnosť take-away

Čo nevidieť to budú už dva týždne, počas ktorých si zvykáme na zatvorené reštaurácie a bary. Ak už neviete vydržať a rozmýšľate nad objednaním jedla zo svojej obľúbenej reštaurácie, prečítajte si zopár rád, ako to spraviť bezpečne.

Čo je to COVID-19?

COVID-19, z anglického Coronavirus Disease 2019, je infekčné ochorenie spôsobené vírusom SARS-CoV-2. Opäť skratka, tentokrát Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2. Je to podobné ako pri HIV. HIV je označenie vírusu spôsobujúceho ochorenie AIDS. Koronavírusy sú špecifická skupina vírusov spôsobujúcich viac či menej závažné ochorenia u ľudí a zvierat. Podobnepoznáme rinovírusy, spôsobujúce nachladnutie, alebo adenovírusy.

Ešte trošku exkurzie do stredoškolskej biológie: vírus je vnútrobunkový mikroorganizmus a parazit. Veľmi malý. Oveľa menší než baktéria. To pomerne zásadne komplikuje diagnostiku. Vírusové ochorenia sa všeobecne diagnostikujú nepriamo. Spoliehame sa na imunitný systém nakazeného, ktorý v prípade vírusového ochorenia začne produkovať protilátky. A práve ich prítomnosť je väčšinou indikátorom ochorenia. Existujú aj iné metódy, ktorých použitím je možné prítomnosť vírusu detegovať priamo. Tieto testy sú „remeselne“, finančne a časovo náročnejšie. Toto je mimochodom zjednodušené vysvetlenie rozdielu medzi „testami“ a „rýchlotestami“, o ktorých ostatné dni počúvame v správach.

Ohniskom nákazy je čínske mesto Wu-chan. To je aj dôvod, prečo Donald Trump tak veselo hovorí o čínskom víruse.

Šírenie

Mechanizmus prenosu SARS-CoV-2 je rovnaký ako v prípade iných infekčných respiračných ochorení – inhalácia vzduchu kontaminovaného výlučkami horných dýchacích ciest nakazenej osoby (kvapôčková infekcia). Voľne preložené: niekto kýchne alebo zakašle. Na internete je možné nájsť viacero prác skúmajúcich, ako to s tým zakašľaním v skutočnosti je (1) a (2). Odporúčam pozrieť najmä tie videá. Budete prekvapení, kam človek v skutočnosti „dokašle“.

Rúško a respirátor

Rúško vás neochráni. Aspoň nie vtedy, ak budete s rúškom na tvári jediný. Funguje to podobne ako pri očkovaní a kolektívnej imunite. Cieľom je znížiť koncentráciu vírusu v priestore, v ktorom sa pohybujeme. Nápad je jednoduchý: človek s rúškom „nedokašle“ a „nedokýcha“ ďaleko. Ak budeme mať rúško všetci, bude vo vzduchu menej „kašlancov“ a „kýchancov“, a tým aj menej vírusu. Ale nie len vo vzduchu. Aj na povrchoch. Tým myslím všetky tie kľučky, výťahové gombíky, nákupné vozíky a podobne.

To, čo vás ochráni, je respirátor. Rozdiel medzi rúškom a respirátorom je vo vzduchu, ktorý dýchate. Ak použijete rúško, chránite všetkých okolo vás. Ak použijete respirátor, chránite seba.

Respirátory sa delia podľa stupňa ochrany. Vzhľadom na spôsob prenosu SARS-CoV-2 sú v tomto kontexte účinné respirátory triedy FFP3 (európsky štandard EN 149:2001), ktoré vás ochránia pred vdýchnutím aerosólu.

Pre úplnosť treba povedať, že Svetová zdravotnícka organizácia WHO vyslovene neodporúča nosiť rúška a respirátory v prípade, ak nie ste nakazený (3). O dôvodoch môžeme polemizovať, ale sú zrejmé aj z kontextu. Ak budete čítať medzi riadkami, dôvodom môže byť ich aktuálna nedostupnosť a snaha o „rozumné“ využitie a prerozdelenie zdrojov, ktoré by mali prioritne smerovať k zdravotníkom na exponované pracoviská.

Na Slovensku je však situácia iná. Bez rúška ani na krok. Ako správne nasadiť a používať rúško alebo respirátor, to je už obsahovo nad rámec tohto článku. Na internete nájdete dostatok informácií.

Infekčnosť (tzv. hodnota R0, základné reprodukčné číslo vyjadrujúce, koľko ďalších osôb nakazí osoba s ochorením) pre SARS-CoV-2 sa odhaduje v pásme 1,4 – 3,9.

Donáška jedla

Toľko na úvod. Poďme k tomu, prečo ste tento článok vôbec začali čítať. Je donáška jedla bezpečná? Ako sa chrániť? To sú azda najčastejšie otázky, ktoré za posledné dni od svojich priateľov a známych dostávam. Odpoveď však nie je ani jednoduchá, ani jednoznačná.

Malý úvod: uzatvorenie všetkých gastro prevádzok bolo súčasťou druhého veľkého balíčka preventívnych opatrení dosluhujúcej vlády Petra Pellegriniho. Pre ľudí z HORECA to od tej chvíle rozhodne nie je jednoduché. Prvý týždeň bol pomerne pokoj. V prevažnej miere všetci sedeli doma a rozmýšľali, čo s tou múkou, ktorú nakúpili, budú robiť. Už počas prvého víkendu bolo možné pozorovať náznaky snahy minimalizovať straty zo zatvorených prevádzok „okienkovým“ predajom alebo donáškou. Medzi reštaurácie, ktoré prakticky zo dňa na deň začali ponúkať rozvoz alebo take-away, sa zaradili na moje prekvapenie aj niektoré luxusnejšie podniky, ponúkajúce skôr zážitkovú gastronómiu.

A to je problém. Práve tieto prevádzky nemajú potrebné know-how. Snažia sa prežiť a učia sa za pochodu. Ale poďme po poriadku.

Obaly

Problémom sú obaly a osoby s asymptomatickým, resp. miernym priebehom ochorenia. Začneme obalmi. Informácia o tom, ako dlho, zjednodušene povedané, „vírus prežije“ na rôznych povrchoch, prebehla médiami pomerne okrajovo. Stručné zhrnutie je asi takého: v aerosóle 3 hodiny, na kartóne 24 hodín, na nehrdzavejúcej oceli 48 hodín a plaste 3 dni (4). Tieto výsledky treba interpretovať „s porozumením“. Rozhodne to neznamená, že máte odložiť obálku zo schránky na deň do karantény alebo čítať deň staré noviny.

Na tieto čísla sa musíme pozerať síce s rešpektom, ale aj určitou dávkou pesimizmu. Sú to čísla z laboratória, dosiahnuté pre vírus v prakticky ideálnych a najmä v čase konštantných podmienkach. V praxi budú vo veľa prípadoch určite nižšie (5). Okrem toho nebol zatiaľ potvrdený žiaden prípad nakazenia prostredníctvom kontaminovaných obalov. Druhým dychom však musíme povedať, že potvrdiť takýto spôsob nákazy je pomerne komplikované, a to aj s prihliadnutím na množstvo nakazených osôb, ktoré neboli vzhľadom na mierny priebeh ochorenia vôbec identifikované.

Čo sa týka osôb s asymptomatickým, resp. miernym priebehom ochorenia. Ochorenie COVID-19 má ako mnohé iné u rôznych ľudí rôzny priebeh. Vo väčšine pozorovaných prípadoch je možné priebeh ochorenia prirovnať k bežnej chrípke. Ale nie je to pravidlo. A toto je pomerne nebezpečné. Bez ohľadu na závažnosť priebehu ochorenia je nakazená osoba infekčná. V rôznych štádiách rôzne intenzívne.

A na toto sa treba pozerať s prihliadnutím na bežné hygienické štandardy v gastro prevádzkach. Nerobme si, prosím, žiadne ilúzie. Nerád by som zovšeobecňoval, ale mám za sebou stáž vo viacerých reštauráciách a videl som všeličo. Už len také umývanie rúk nie je všade bežnou praxou. Pritom len prednedávnom zažil na sociálnych sieťach svojich päť minút slávy fešák z Eurovea. Áno, ten fešák v žabkách, čo si strčil ruku do nohavíc, aby si poškriabal zadok.

Ako na to?

Blížime sa do finále. Je alebo nie je take-away jedlo bezpečné? Áno aj nie. Pri dodržaní niekoľkých pravidiel však môžete pomerne efektívne minimalizovať riziká a nástrahy, ktoré na vás čakajú.

Prvým pravidlom sú rukavice a rúško, resp. respirátor. Keď si pôjdete vyzdvihnúť jedlo, bez ohľadu na to, či do výdajného okienka alebo iba k vchodovým dverám, nasaďte si jednorazové rukavice a rúško, resp. respirátor. Platbu vykonajte podľa možnosti vopred prostredníctvom internetu. V prípade, ak to nie je možné, plaťte bezhotovostne priložením platobnej karty. Snažte sa dodržať bezpečný odstup od všetkých naokolo. V prípade donášky požiadajte, aby vám jedlo položili pred dvere. Jedlo, ktoré si vyzdvihnete alebo vám donesú, tepelne spracujte. Napríklad polievku preložte do rajnice a priveďte k varu. Zemiaky a rezeň preložte na tanier a prehrejte v rozohriatej rúre niekoľko minút. Cieľom je zvýšiť vnútornú teplotu jedla nad cca. 75 – 80° C (6). Vírus nemá rád teplo. Prepravné obaly vyhoďte čo možno najskôr. Pracovnú dosku, na ktorú ste položili obaly, dezinfikujte a po manipulácií s dovezeným jedlom si dôkladne umyte ruky teplou vodou a bežným mydlom. Vyvarujte sa kúpy jedla, ktoré z jeho povahy nie je možné tepelne upraviť. Polievka a rezeň je v zásade v poriadku. Rovnako burger. Aj keď to nebude po hoci len krátkej kremácii v rúre úplne ono. Rozhodne blbý nápad je sushi alebo zákusky.

Ako v obchode?

Podobné pravidlá môžete použiť v prípade nákupu potravín. Všetko, čo sa dá a povaha obalu umožní, umyte teplou vodou a mydlom (čokoľvek hermeticky uzatvorené vo vrecku, fľaši a podobne). Samostatnou kapitolou je pečivo. O niektorých spoluobčanoch trpiacich obsesívno-kompulzívnou poruchou prejavujúcou sa žrebovaním výherného rožku v sekcii s čerstvým pečivom koluje nespočetné množstvo vtipov. Žiaľ, väčšina z nich je zo života. Ak vám to vaše preferencie umožnia, kúpte balené pečivo. V opačnom prípade po príchode domov patrí chlieb a akékoľvek pečivo do rúry. Toto mimochodom odporúča aj český Státní zdravotní ústav (7).

Záver

Je alebo nie je možné sa nakaziť konzumáciou kontaminovaného jedla? Podľa do dnešného dňa dostupných informácií tráviacim traktom cesta pre vírus s najväčšou pravdepodobnosťou nevedie. Avšak tí istí odborníci, ktorí toto tvrdia, odporúčajú tepelné spracovanie potravín, pri ktorých hrozí riziko kontaminácie (vírus je schopný „prežiť“ na povrchu potravín). V otázke nášho zdravia a zdravia našich blízkych trocha paranoje nezaškodí. Veľký pozor si dávajte na obaly a všetky na dotyk exponované plochy. Ak je to možné, zostaňte doma. Ale to už určite viete.

Referencie

  1. TANG W., Julian. Airflow Dynamics of Coughing in Healthy Human Volunteers by Shadowgraph Imaging: An Aid to Aerosol Infection Control [online]. 20. April 2012. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0034818
  2. DIZIKES, Peter. In the cloud: How coughs and sneezes float farther than you think [online]. 8. April 2014. http://news.mit.edu/2014/coughs-and-sneezes-float-farther-you-think
  3. Q&A on coronaviruses (COVID-19) [online]. 9. March 2020. https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses
  4. DOREMALEN, Neeltje. Aerosol and surface stability of HCoV-19 (SARS-CoV-2) compared to SARS-CoV-1 [online]. 9. March 2020. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.09.20033217v2
  5. AVRIL, Tom. Can the coronavirus really live for 3 days on plastic? Yes, but it's complicated. [online] 20. March 2020. https://medicalxpress.com/news/2020-03-coronavirus-days-plastic-complicated.html
  6. RUPRICH. COVID-19 a koronaviry SARS-CoV-2 – tepelná odolnost v/na potravinách [online]. 23. March 2020. http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/covid-19-a-koronaviry-sars-cov-2-tepelna-odolnost-v-na
  7. RUPRICH. SARS koronaviry mohou přežít na nebaleném pečivu (COVID-19) - při 70 stupních jsou ale už v potravinách, podle WHO, termolabilní [online]. 20. march 2020. http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/sars-koronaviry-mohou-prezit-na-nebalenem-pecivu-covid-19