Kurací tuk (Shmalts)Recept

Recept / Kuraci tuk (Shmalts)

Kurací tuk je jedným z často prehliadaných a v praxi málo používaných tukov. Je to však škoda.

Spôsobov prípravy kuracieho tuku je viacero. Tradičný spôsob prípravy, kedy sa na menšie kúsky nasekané tučné časti a koža kuraťa škvaria na panvici pri nízkej teplote (1), je pomerne prácny. Kurací tuk je navyše veľmi aromatický a dovolím si tvrdiť, že tento spôsob prípravy nie je v domácich podmienkach najvhodnejší.

Existuje jednoduchšia cesta – pressure rendering (2, s. 123). Výsledkom je ešte aromatickejší a čistejší produkt s vyššou výťažnosťou. Tu je všakpotrebné upozorniť, že výťažnosť je bez ohľadu na spôsob prípravy pomerne volatilná. Závisí od ročného obdobia, spôsobu chovu kurčiat a použitého krmiva. Všeobecne platí, že v zime je o približne 30 % nižšia ako v lete.

Prečítajte si: Článok – Shmalts

Suroviny

Tučné časti a koža kuraťa 100% 250 g
Jedlá sóda bikarbóna 0.4% 1 g

Nástroje

  • Váha
  • Tlakový hrniec
  • Pohár na zaváranie so skrutkovacím uzáverom
  • Mlynček na mäso

Čas

Aktívny:
20 min.
Neaktívny:
14 hodín

Výťažnosť

≈ 50 g

Recept / Kuraci tuk (Shmalts) / Pracovný postup

1Pomeľte tučné časti a kožu

Tučné časti a koža kuraťa 250 g

V mlynčeku na mäso pomeľte tučné časti a kožu kuraťa na jemnú kašu.

Recept / Kuraci tuk (Shmalts) / Pracovný postup / Pomeľte tučné časti a kožu

2Pridajte sódu bikarbónu

Jedlá sóda bikarbóna 1 g

Vo väčšej nádobe pridajte k pomletej kaši sódu bikarbónu a dobre premiešajte. Zmesou naplňte litrový pohár na zaváranie a „na voľno“ zaskrutkujte uzáver tak, aby pri varení mohla unikať para.

Recept / Kuraci tuk (Shmalts) / Pracovný postup / Pridajte sódu bikarbónu

3Umiestnite pohár do tlakového hrnca

Do tlakového hrnca vložte perforovanú podložku a na ňu do stredu umiestnite pohár na zaváranie. Do hrnca dolejte vodu tak, aby jej hladina siahala približne do 3/4 obsahu pohára.

Recept / Kuraci tuk (Shmalts) / Pracovný postup / Umiestnite pohár do tlakového hrnca

4Varte

Uzatvorte tlakový hrniec a natlakujte. Varte 90 minút od okamihu dosiahnutia tlaku 1 bar.

Recept / Kuraci tuk (Shmalts) / Pracovný postup / Varte

5Preceďte

Tlakový hrniec nechajte voľne odtlakovať. Obsah pohára preceďte do nádoby so širším hrdlom a nechajte pri izbovej teplote vychladnúť. Zakrytú vychladnutú tekutinu umiestnite do chladničky na 12 hodín.

6Oddeľte tuk

Po stuhnutí oddeľte lyžicou tuk od zvyšku tekutiny.

Referencie

  1. RUHLMAN, Michael. THE BOOK OF SCHMALTZ: LOVE SONG TO A FORGOTTEN FAT. 1st edition. United States: Little, Brown and Company, 2013. 192 s. ISBN 9780316254083
  2. MYHRVOLD, Nathan – MAXIME, Bilet. MODERNIST CUISINE at Home. First edition. United States: The Cooking Lab, 2012. 684 s. ISBN 9780982761014