Kurací tuk (Shmalts)Recept
Kurací tuk je jedným z často prehliadaných a v praxi málo používaných tukov. Je to však škoda.
Spôsobov prípravy kuracieho tuku je viacero. Tradičný spôsob prípravy, kedy sa na menšie kúsky nasekané tučné časti a koža kuraťa škvaria na panvici pri nízkej teplote (1), je pomerne prácny. Kurací tuk je navyše veľmi aromatický a dovolím si tvrdiť, že tento spôsob prípravy nie je v domácich podmienkach najvhodnejší.
Existuje jednoduchšia cesta – pressure rendering (2, s. 123). Výsledkom je ešte aromatickejší a čistejší produkt s vyššou výťažnosťou. Tu je všakpotrebné upozorniť, že výťažnosť je bez ohľadu na spôsob prípravy pomerne volatilná. Závisí od ročného obdobia, spôsobu chovu kurčiat a použitého krmiva. Všeobecne platí, že v zime je o približne 30 % nižšia ako v lete.
Prečítajte si: Článok – Shmalts
Suroviny
Tučné časti a koža kuraťa | 100% | 250 g |
---|---|---|
Jedlá sóda bikarbóna | 0.4% | 1 g |
Nástroje
- Váha
- Tlakový hrniec
- Pohár na zaváranie so skrutkovacím uzáverom
- Mlynček na mäso
Čas
- Aktívny:
- 20 min.
- Neaktívny:
- 14 hodín
Výťažnosť
≈ 50 g
1Pomeľte tučné časti a kožu
Tučné časti a koža kuraťa | 250 g |
---|
V mlynčeku na mäso pomeľte tučné časti a kožu kuraťa na jemnú kašu.
2Pridajte sódu bikarbónu
Jedlá sóda bikarbóna | 1 g |
---|
Vo väčšej nádobe pridajte k pomletej kaši sódu bikarbónu a dobre premiešajte. Zmesou naplňte litrový pohár na zaváranie a „na voľno“ zaskrutkujte uzáver tak, aby pri varení mohla unikať para.
3Umiestnite pohár do tlakového hrnca
Do tlakového hrnca vložte perforovanú podložku a na ňu do stredu umiestnite pohár na zaváranie. Do hrnca dolejte vodu tak, aby jej hladina siahala približne do 3/4 obsahu pohára.
4Varte
Uzatvorte tlakový hrniec a natlakujte. Varte 90 minút od okamihu dosiahnutia tlaku 1 bar.
5Preceďte
Tlakový hrniec nechajte voľne odtlakovať. Obsah pohára preceďte do nádoby so širším hrdlom a nechajte pri izbovej teplote vychladnúť. Zakrytú vychladnutú tekutinu umiestnite do chladničky na 12 hodín.
6Oddeľte tuk
Po stuhnutí oddeľte lyžicou tuk od zvyšku tekutiny.
Referencie
- RUHLMAN, Michael. THE BOOK OF SCHMALTZ: LOVE SONG TO A FORGOTTEN FAT. 1st edition. United States: Little, Brown and Company, 2013. 192 s. ISBN 9780316254083
- MYHRVOLD, Nathan – MAXIME, Bilet. MODERNIST CUISINE at Home. First edition. United States: The Cooking Lab, 2012. 684 s. ISBN 9780982761014